Egészségnevelés

Bármilyen életterületeden pozitív, előre vivő változást szeretnél elérni, (család, szerelem, hivatás, pénz, életminőség…) az első lépés az egyéni felelősségvállalás. Nincs ez másképp az egészség területén sem.
Oké, a szülők vállalják a felelősségüket egészségi állapotukért (azért még erről írok lentebb), de mi a helyzet a családban élő gyermekekkel?
Számos olyan dolgot olvastam egy fórumon múltkor, amit a szülők szerint az iskolában tanítani kellene, mert az élethez elengedhetetlen, de nem tanulják a gyerekek, például hogyan bánjon a pénzzel. Képzeljétek, az egészségre nevelés nem volt a kívánalmak között. Meglepődtem.
Akkor otthon mi tanítjuk? Tudjuk mit adjunk át?
Mert az a félévente 1x-i egészségnap és éves szinten1-2 óra, amit erre a tanterv ad, attól nem nő fel egy egészségesebb társadalom.
Ezeken az iskolai alkalmakon meghallgatja a gyermek, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszon elegendő vizet, sportoljon, menjen a szabadba, legyen önfeledt és vidám, aludjon eleget este.
Majd hazamegy.
Lehet, hogy vacsora helyett nasizik valami rágcsálni valót, azt zacskóból is megeheti a gép előtt ülve, játék közben. Leöblíti üdítővel. Későn fekszik, keveset alszik, így a reggel csak a menő energiaitallal indulhat.
Ez csak egy eszmefuttatás, lehetséges. Nem biztos, hogy pont így, ezekkel, de valami oknál fogva Magyarországon minden negyedik gyermekek túlsúlyos. Ennélfogva hátránnyal indul az egészséges felnőtt lét irányába.
És most „csak” a táplálkozást hoztam példaként az egészség hatalmas halmazából.

Mit tehetünk szülőként?

  1. Felelősséget vállalunk először önmagunk egészségéért.
A változás velünk kezdődik. Gondolatainkkal.
A kérdés, amit minden esetben jó, ha felteszel magadnak, mert segít, előre visz és MINDIG választ kapsz rá, ha nem is azonnal:
Mit tehetek én magamért?
Igen, sokszor Te önmagad is elég vagy a változáshoz, de ha segítőre, szakemberre van szükséged, az is érkezik hozzád a kérdés feltevése után, csak vedd észre. Rendben van, ha az elején fogják a kezed, a változás attól nem lesz kevésbé értékes.
2. Felelősséget vállalunk kiskorú gyermekeink jelenlegi és jövőbeli egészségéért MOST.
Álljunk meg egy picit és elemezzünk. (Aki a bemutatkozásom olvasta, emlékezhet, ne kritizáljunk és véleményezzünk. Egyszerűen nézzünk „fentről” a családunkra, mindennapi működésünkre.)
Mi az, amit megtartunk, mert jó és egészséges szokás, mit lehetne apró lépésekkel lecserélni?
Ez azért fontos, mert a gyermek a mi szokásainkat, megoldásainkat figyeli és abból tanul elsősorban.

Elmesélek erre egy saját történetet, ami igen szem elé tette ezt akkor nekem is.

10 éves volt a lányom, amikor reggel ébredés után bejött, még én is az ágyban voltam és azt kérdezte: Anya te mit írogatsz minden reggel?

Meséltem neki, hogy ez a hálanapló, amibe minden reggel pár sorral leírom, miért vagyok hálás és boldog, hogy a mai napot is megélhetem, annak értelmet adhatok. Mert minden nap csak egyszer van az ember életében. Többet már nem lesz 2021.01.05. sem.

Felhúzott szemöldökkel és egy „aha” szóval nyugtázta a hallottakat. Másnap reggel megyek a szobájába ébreszteni, egy hatalmas papírlapot találok a szekrényre ragasztva, melyen egy mosolygós fej és egy pár sor volt olvasható: Jó reggelt Zsófi! Ma csodálatos napod lesz! Nagyon ügyes lány vagy!

Amikor felkelt elmesélte, hogy már este lefekvéskor jutott eszébe, hogy ő nem reggel ír, mert akkor nincs kedve az ilyenhez, de azért, hogy jól induljon a napja, gyorsan rajzolt egy plakátot magának.

Tehát a gyerekek figyelnek. Utánoznak.
Figyelik: Kimutatod-e érzelmeid? Azt is mikor szomorú vagy csalódott vagy? Beszélsz-e róla a koruknak megfelelő szinten? Elmondod-e hogyan fogod megoldani, hogyan kezeled a helyzetet? Hogyan nyugtatod meg magad? Vezeted le dühödet?
Van-e Én ideje a családban mindenkinek? Olyankor ki-mit csinál?
Hogyan étkeztek? Figyelik azt is, hogy anya csak úgy bedobja a vacsit a konyhában állva, vagy tv előtt a kanapén, vagy telefont görget közben.
Mennyire figyelünk az étkezésre? Ez is egy nagyszerű lehetőség a TUDATOS JELENLÉT gyakorlására, ami egyébként nyugalmunk nagyon fontos tényezője. Amikor élvezzük az étkezés hangulatát, az ízeket, a színeket a tányéron és csak azon van a figyelem, a MOST-on.
Hogyan vásárolsz? Figyeled mit tartalmaz, amit megveszel? Tudod, mi az, amiket célszerű elkerülni? Ha igen, a gyerekeket is megtanítod erre?
10-11 éveseknek tartottam már több ízben iskolai óra keretében 45 perces foglalkozásokat, ahol vittem be termékek dobozait és megtanítottam számukra pár alap dolgot, mi a fontos és mi a kerülendő. Olyan visszajelzések érkeztek utána szülőktől, hogy a gyerkőc kipakolta este otthon a hűtőt.
Akkor érkezett felém a kérés, hogy szívesen tanulnának ők is erről szülőként, hiszen a jó termékválasztással (és ez nem a drágábbat jelenti!) sokat tehetünk a család egészségéért. Így ehhez a foglalkozásomhoz, ami a Mindennapi finomságaink címet kapta, Szülői segédletet is összeállítottam.
Látnak-e sportolni? Meditálni? Vágyakat leírni? Célt kitűzni? …és még sorolhatnám, amit teszünk vagy nem teszünk, de mindenképp példát mutatunk.
Még egyszer: NEM VÉLEMÉNY! ELEMZÉS van.
Mindenen lehet változtatni BÁRMIKOR. Bármely pillanatban dönthetsz másképp. Te, a szülő. Mert a Te felelősséged a gyermek egészsége.
Ezeket az otthon megtanult dolgokat, a tiszteletet, az Élet szeretetét, a pénznek a kezelését, szeretetét és jóra fordítását, a testi-lelki-szellemi egészségének megőrzését mi, szülők tudjuk átadni.
Ha pedig úgy látjuk az elemzésünk után, hogy bármely téren van még mit tanulnunk, akkor tegyük meg, induljunk el ezen az úton. Ehhez kívánunk segítséget adni mi is itt, ebben az elkövetkezendő 4 hétben.
A címhez visszatérve, a család egészségének legfontosabb eleme a szülő, ha még jobban szűkíteni szeretném, az ANYA.
Mert ezeket a dolgokat általában mi rendezzük. (persze vannak kivételek) Patikába sem sűrűn jön apuka, ha jön is cetlivel vagy telefonos segítséget kér 🙂 Természetesen itt is vannak kivételek. 😉
Ez így van rendjén. Férjem nem szokott megkérdezni milyen motorolaj kerüljön a kocsiba, intézi. Én meg intézem a család „motorolaját”-vitamin, mozgás, lelkierő, pozitív gondolatok összetétellel.

Cikkek, írások a témában:

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Pin It on Pinterest