Mi is ez?
Esszenciális zsírsavak gyűjtőneve. (EPA, DHA, ALA, mind ide tartoznak, ha ilyet láttok a dobozon)
Esszenciális, ami azt jelenti, hogy fontos az egészség számára, de a szervezet NEM képes előállítani, ezért nekünk kell bevinni a szervezetünkbe táplálkozásunkkal.
Miért jó, ha bevisszük/pótoljuk?
- szív- és érrendszerre gyakorolt hatása, (1970-es években ismerték fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.)
- bőr egészségének megőrzése Pl: ekcéma, atópiás dermatitis. Egy kis tudomány: atópiás megbetegedések kialakulásának a kockázata szempontjából az omega-3 zsírsavak fokozott bevitele védő, az omega-6 zsírsavak bevitele pedig kedvezőtlen hatású. (Lohner Sz, Vágási J, Péterfia Cs, Decsi T. Halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők szerepe az atópiás betegségek kezelésében. Gyermekorvos Továbbképzés 2013; XII (5):221-223)
- gyulladáscsökkentő (Pl: Rheumatoid Arthritis tüneteit csökkenti)
- immunerősítő
- segít a jó memória megőrzésében is
- figyelem, koncentráció növelése, tanulási folyamatok segítése
- csökkenti a depressziót, agressziót, ingerlékenységet és rossz hangulatot.
Milyen forrásból pótolhatjuk?
- Állati: Itt mindjárt a halolaj jut eszünkbe: lazac, makréla, hering, szardella, szardínia halakból. Ők a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik. (egyébként tojás, marhahús is tartalmaz valamelyest)
- Növényi: Lenmag. Ezen én is meglepődtem mikor először hallottam: hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. (forrás: Bartram (1998), pp.271) Azonban az ebből származó ALA omega 3-at még a szervezetnek át kell alakítania, a halolajból származó EPA, DHA esetében ez nem áll fenn, közvetlenül tud hasznosulni. Bár itt van aki azzal érvel, hogy a halolaj esetében pedig a toxicitás megkérdőjelezhető. (higanyszennyezettség állhat fenn) Illetve még: Chia mag, dió, kendermagolaj, tökmag, brokkoli, kelkáposzta, zöldbab.
És az omega-6, omega-9, ők kik?
Ők is esszenciális zsírsavak. omega 6: linolsav, omega 9: olajsav
ÉS itt a LÉNYEG: az arány, az egyensúly!!!!
Van egy arányszám, amit jó hellyel-közzel betartani: Omega 3-6-9 aránya 2:1:1
Hogyan táplálkozunk mi, magyarok is?
Az omega-6, 30-50x-es mennyiségben kerül bevitelre.
Így megint kilyukadok a mantrámnál, melyet sokszor hallhattok tőlem:
Nézzük meg az összetételét a megvásárolt élelmiszereinknek! A “hidrogénezett” vagy “részben hidrogénezett”, “transzzsír” megjelölésűek kerülendők.
Fogjuk vissza az omega-6 bevitelt táplálkozásunk során és pótoljuk az omega-3-at.
Növényi eredetű, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyszerű pótlás, mely a megfelelő arányban biztosítja az omega 3-6-9 -et:
FLAVON PEAK FUTURE
Ez a termék, dióolaj, tökmagolaj, fekete ribizlimag olaj, mellett gránátalma, alma, mangó, goji bogyó, eper, acerola, cékla, sárgarépa, sütőtök, feketebodza, szőlőmag kivonat és élesztő eredetű béta-glükán ható és színanyag koncentrátuma. Más egyebet, segédanyagot nem tartalmaz. Nekünk, családomnak, ez a napindító “okosító” vitamin. Erőt, energiát ad, segít a koncentrálásban, de erről majd a következő blog cikkben.
Flavonról többet itt olvashatsz:
https://www.healthwithflavon.com/M-435081
Ha kérdésed van, keress bátran, akár itt:
https://harmoniamedicina.hu/flavon-termekek/
Harmóniád szolgálatában:
Nóri