Mi is ez?

Esszenci√°lis zs√≠rsavak gyŇĪjtŇĎneve. (EPA, DHA, ALA, mind ide tartoznak, ha ilyet l√°ttok a dobozon)

Esszenci√°lis, ami azt jelenti, hogy fontos az eg√©szs√©g sz√°m√°ra, de a szervezet NEM k√©pes elŇĎ√°ll√≠tani, ez√©rt nek√ľnk kell bevinni a szervezet√ľnkbe t√°pl√°lkoz√°sunkkal.

Mi√©rt j√≥, ha bevissz√ľk/p√≥toljuk?

  • sz√≠v- √©s √©rrendszerre gyakorolt hat√°sa, (1970-es √©vekben ismert√©k fel a kutat√≥k a gr√∂nlandi eszkim√≥k tanulm√°nyoz√°sakor. Az eszkim√≥k nagyon sok, tengeri √°llatokb√≥l sz√°rmaz√≥ zsirad√©kot fogyasztanak, de ennek ellen√©re gyakorlatilag ismeretlen k√∂r√ľkben a kardiovaszkul√°ris megbeteged√©s. Az ezekben a zs√≠rokban nagy mennyis√©gben elŇĎfordul√≥ omega-3 zs√≠rsavak cs√∂kkentik a triglicerid szintet, a pulzus sz√°mot, a v√©rnyom√°st √©s az √©relmeszesed√©st.)
  • bŇĎr eg√©szs√©g√©nek megŇĎrz√©se Pl: ekc√©ma, at√≥pi√°s dermatitis. Egy kis tudom√°ny: at√≥pi√°s megbeteged√©sek kialakul√°s√°nak a kock√°zata szempontj√°b√≥l az omega-3 zs√≠rsavak fokozott bevitele v√©dŇĎ, az omega-6 zs√≠rsavak bevitele pedig kedvezŇĎtlen hat√°s√ļ. (Lohner Sz, V√°g√°si J, P√©terfia Cs, Decsi T. Halolajat tartalmaz√≥ √©trend-kieg√©sz√≠tŇĎk szerepe az at√≥pi√°s betegs√©gek kezel√©s√©ben. Gyermekorvos Tov√°bbk√©pz√©s 2013; XII (5):221-223)
  • gyullad√°scs√∂kkentŇĎ (Pl: Rheumatoid Arthritis t√ľneteit cs√∂kkenti)
  • immunerŇĎs√≠tŇĎ
  • seg√≠t a j√≥ mem√≥ria megŇĎrz√©s√©ben is
  • figyelem, koncentr√°ci√≥ n√∂vel√©se, tanul√°si folyamatok seg√≠t√©se
  • cs√∂kkenti a depresszi√≥t, agresszi√≥t, ingerl√©kenys√©get √©s rossz hangulatot.

Milyen forrásból pótolhatjuk?

  1. √Āllati: Itt mindj√°rt a halolaj jut esz√ľnkbe: lazac, makr√©la, hering, szardella, szard√≠nia halakb√≥l. Ňźk a t√°pl√°l√©kul szolg√°l√≥ alg√°kb√≥l vagy planktonokb√≥l nyerik. (egy√©bk√©nt toj√°s, marhah√ļs is tartalmaz valamelyest)
  2. N√∂v√©nyi:¬†Lenmag. Ezen √©n is meglepŇĎdtem mikor elŇĎsz√∂r hallottam: hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legt√∂bb halolaj. (forr√°s: Bartram (1998), pp.271) Azonban az ebbŇĎl sz√°rmaz√≥ ALA omega 3-at m√©g a szervezetnek √°t kell alak√≠tania, a halolajb√≥l sz√°rmaz√≥ EPA, DHA eset√©ben ez nem √°ll fenn, k√∂zvetlen√ľl tud hasznosulni. B√°r itt van aki azzal √©rvel, hogy a halolaj eset√©ben pedig a toxicit√°s megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ. (higanyszennyezetts√©g √°llhat fenn) Illetve m√©g: Chia mag, di√≥, kendermagolaj, t√∂kmag, brokkoli, kelk√°poszta, z√∂ldbab.¬†

√Čs az omega-6, omega-9, ŇĎk kik?

Ňźk is esszenci√°lis zs√≠rsavak.¬†omega 6: linolsav, omega 9: olajsav

√ČS itt a L√ČNYEG: az ar√°ny, az egyens√ļly!!!!

Van egy arányszám, amit jó hellyel-közzel betartani: Omega 3-6-9 aránya 2:1:1

Hogyan t√°pl√°lkozunk mi, magyarok is?

Az omega-6, 30-50x-es mennyis√©gben ker√ľl bevitelre.

√ćgy megint kilyukadok a mantr√°mn√°l, melyet sokszor hallhattok tŇĎlem:

N√©zz√ľk meg az √∂sszet√©tel√©t a megv√°s√°rolt √©lelmiszereinknek! A ‚Äúhidrog√©nezett‚ÄĚ vagy ‚Äúr√©szben hidrog√©nezett‚ÄĚ, “transzzs√≠r” megjel√∂l√©sŇĪek ker√ľlendŇĎk.

Fogjuk vissza az omega-6 bevitelt táplálkozásunk során és pótoljuk az omega-3-at.

N√∂v√©nyi eredetŇĪ, gyermekeknek √©s felnŇĎtteknek egyar√°nt nagyszerŇĪ p√≥tl√°s, mely a megfelelŇĎ ar√°nyban biztos√≠tja az omega 3-6-9 -et:

FLAVON PEAK FUTURE

Ez a term√©k, di√≥olaj, t√∂kmagolaj, fekete ribizlimag olaj, mellett gr√°n√°talma, alma, mang√≥, goji bogy√≥, eper, acerola, c√©kla, s√°rgar√©pa, s√ľtŇĎt√∂k, feketebodza, szŇĎlŇĎmag kivonat √©s √©lesztŇĎ eredetŇĪ b√©ta-gl√ľk√°n hat√≥ √©s sz√≠nanyag koncentr√°tuma. M√°s egyebet, seg√©danyagot nem tartalmaz. Nek√ľnk, csal√°domnak, ez a napind√≠t√≥ “okos√≠t√≥” vitamin. ErŇĎt, energi√°t ad, seg√≠t a koncentr√°l√°sban, de errŇĎl majd a k√∂vetkezŇĎ blog cikkben.

Flavonról többet itt olvashatsz:

https://www.healthwithflavon.com/M-435081

Ha kérdésed van, keress bátran, akár itt:

https://harmoniamedicina.hu/flavon-termekek/

Harmóniád szolgálatában:

Nóri

Pin It on Pinterest