Mi is ez?

Esszenciális zsírsavak gyűjtőneve. (EPA, DHA, ALA, mind ide tartoznak, ha ilyet láttok a dobozon)

Esszenciális, ami azt jelenti, hogy fontos az egészség számára, de a szervezet NEM képes előállítani, ezért nekünk kell bevinni a szervezetünkbe táplálkozásunkkal.

Miért jó, ha bevisszük/pótoljuk?

  • szív- és érrendszerre gyakorolt hatása, (1970-es években ismerték fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.)
  • bőr egészségének megőrzése Pl: ekcéma, atópiás dermatitis. Egy kis tudomány: atópiás megbetegedések kialakulásának a kockázata szempontjából az omega-3 zsírsavak fokozott bevitele védő, az omega-6 zsírsavak bevitele pedig kedvezőtlen hatású. (Lohner Sz, Vágási J, Péterfia Cs, Decsi T. Halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők szerepe az atópiás betegségek kezelésében. Gyermekorvos Továbbképzés 2013; XII (5):221-223)
  • gyulladáscsökkentő (Pl: Rheumatoid Arthritis tüneteit csökkenti)
  • immunerősítő
  • segít a jó memória megőrzésében is
  • figyelem, koncentráció növelése, tanulási folyamatok segítése
  • csökkenti a depressziót, agressziót, ingerlékenységet és rossz hangulatot.

Milyen forrásból pótolhatjuk?

  1. Állati: Itt mindjárt a halolaj jut eszünkbe: lazac, makréla, hering, szardella, szardínia halakból. Ők a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik. (egyébként tojás, marhahús is tartalmaz valamelyest)
  2. Növényi: Lenmag. Ezen én is meglepődtem mikor először hallottam: hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. (forrás: Bartram (1998), pp.271) Azonban az ebből származó ALA omega 3-at még a szervezetnek át kell alakítania, a halolajból származó EPA, DHA esetében ez nem áll fenn, közvetlenül tud hasznosulni. Bár itt van aki azzal érvel, hogy a halolaj esetében pedig a toxicitás megkérdőjelezhető. (higanyszennyezettség állhat fenn) Illetve még: Chia mag, dió, kendermagolaj, tökmag, brokkoli, kelkáposzta, zöldbab. 

És az omega-6, omega-9, ők kik?

Ők is esszenciális zsírsavak. omega 6: linolsav, omega 9: olajsav

ÉS itt a LÉNYEG: az arány, az egyensúly!!!!

Van egy arányszám, amit jó hellyel-közzel betartani: Omega 3-6-9 aránya 2:1:1

Hogyan táplálkozunk mi, magyarok is?

Az omega-6, 30-50x-es mennyiségben kerül bevitelre.

Így megint kilyukadok a mantrámnál, melyet sokszor hallhattok tőlem:

Nézzük meg az összetételét a megvásárolt élelmiszereinknek! A “hidrogénezett” vagy “részben hidrogénezett”, “transzzsír” megjelölésűek kerülendők.

Fogjuk vissza az omega-6 bevitelt táplálkozásunk során és pótoljuk az omega-3-at.

Növényi eredetű, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyszerű pótlás, mely a megfelelő arányban biztosítja az omega 3-6-9 -et:

FLAVON PEAK FUTURE

Ez a termék, dióolaj, tökmagolaj, fekete ribizlimag olaj, mellett gránátalma, alma, mangó, goji bogyó, eper, acerola, cékla, sárgarépa, sütőtök, feketebodza, szőlőmag kivonat és élesztő eredetű béta-glükán ható és színanyag koncentrátuma. Más egyebet, segédanyagot nem tartalmaz. Nekünk, családomnak, ez a napindító “okosító” vitamin. Erőt, energiát ad, segít a koncentrálásban, de erről majd a következő blog cikkben.

Flavonról többet itt olvashatsz:

https://www.healthwithflavon.com/M-435081

Ha kérdésed van, keress bátran, akár itt:

https://harmoniamedicina.hu/flavon-termekek/

Harmóniád szolgálatában:

Nóri

Pin It on Pinterest