Éber tudattal figyelem a körülöttem lévő világot, keresem és felismerem a tanulás lehetőségét.

Áprilisban csodálhatjuk meg a vadgesztenye rügyét, mely az egyik minőség a Bach-virágok sorából. Felhívja figyeljünk a tanulás, tapasztalás fontosságára, folyamatára.

Bach doktor azt mondta, hogy az élet érteleme az, hogy „megszerezzük mindazt a bölcsességet és tapasztalatot, amit az ember földi tartózkodása alatt csak megszerezhet.” 

Időnként megesik, hogy erről elfeledkezünk, és ittlétünket haszontalannak, egyhangúnak érezzük. A Vadgesztenyerügy esszencia nem virágból készül, hanem a növény rügyéből, ez is szimbolizálja minőségét.

A rügyek az előző évszakban formálódnak, még az utolsó levelek forradásai is láthatóak rajtuk. Belsejükbe zárva rejtőzik a növekedés és fejlődés lehetősége. Miniatűr levelek, szárak és virágok vannak szorosan feltekeredve bennük. Amikor a rügy kifeslik, a hajtás kidugja fejecskéjét a térbe, s létével, egyedi kibontakozásával beilleszkedik a fa életciklusába. 

Olyanok, mint az emberek, akik életük során saját képességeik határait kutatják. Minden egyes élet új lehetőséget hord magában, a kérdés csupán az, hogy kihasználjuk-e? 

Az ember lassan, de biztosan megtanulja, hogy félelem nélkül, nyugodtan figyelje a dolgokat, és kérdéseket tegyen fel. Elkezd tanulni önmaga és mások tapasztalataiból. Képes lesz bizonyos távolságtartással szemlélni önmagát, úgy, ahogyan mások is látják. 

Az esszencia jó szolgálatot tesz tanulási zavarok esetében is, illetve, ha valaki meg akar szabadulni egy régi szokásától, ha mindig ugyanazokkal a nehézségekkel kerül szembe vagy periodikusan fellépő betegség gyötri.

Kérdések önmagunk számára:

Kérlek, gondold végig a következőket:

  • Tudsz-e időt szánni egy –egy élethelyzet elemzésére, a tapasztalatok leszűrésére?
  • Jellemző-e rád, hogy ugyanazokba a szituációkba sodródsz bele?
  • Vannak-e koncentrációs, tanulási nehézségeid?
  • Mit tanultál, tapasztaltál 2020-ban, 2021-ben önmagaddal kapcsolatosan?

Megerősítések:

Odanézek.

Jelen feladatomra koncentrálok, nem szalasztom el a tanulási alkalmat.

Odafigyelek.

Tanulok.

Hagyok magamnak időt az élmények feldolgozására, levonom a megfelelő következtetéseket.

Vers útravalóul, bármely élethelyzetre:

Hoztam egy verset Számodra, mely jól szemlélteti a tanulási, tapasztalási folyamatot és egyúttal szeretetteljes türelemre int Önmagaddal szemben:

Önéletrajz öt fejezetben

  1. Sétálok végig az utcán. Van egy mély lyuk a járdán Beleesek. Elveszett vagyok… remény nélküli. Nem az én hibám. Egy örökkévalóság lesz, mire kijutok. 
  2. Sétálok ugyanazon az utcán. Van egy mély lyuk a járdán, Úgy teszek, mintha nem látnám. Megint beleesek. Nem tudom elhinni, hogy megint ugyanott vagyok. De nem az én hibám. Ismét hosszú időbe telik, mire kijutok.
  3. Sétálok ugyanazon az utcán. Van egy mély lyuk a járdán. Látom, hogy ott van. Mégis beleesek… ez már szokás. Nyitva a szemem, Tudom, hol vagyok. Az én hibám. Azonnal kikerülök onnan.
  4. Sétálok ugyanazon az utcán. Van egy mély lyuk a járdán. Kikerülöm.
  5. Egy másik utcán sétálok.

/Szögjal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról/

Csodás napot kívánok!

Nóri

Pin It on Pinterest